Activarea drojdiei: Încălzește laptele până devine călduț (nu fierbinte!). Într-un bol mic, amestecă drojdia cu 1 linguriță de zahăr și 2 linguri de lapte. Lasă 10 minute să se activeze – vei vedea bule la suprafață.
Frământarea aluatului: Cerne făina într-un bol mare, fă o gropiță în mijloc și pune drojdia activată, ouăle bătute, zahărul, untul topit, coaja de lămâie și sarea. Adaugă treptat laptele rămas și frământă cu mâna (sau cu un mixer cu cârlig) timp de 10-15 minute, până obții un aluat elastic care nu se lipește. Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald 1-2 ore, până își dublează volumul.
Umplutura: Fierbe laptele cu zahărul într-o crăticioară mică. Adaugă nuca măcinată, cacaoa și stafidele, apoi amestecă bine până devine o pastă groasă. La final, pune esența de rom și lasă umplutura să se răcească.
Întinderea aluatului: După ce a dospit, împarte aluatul în 2 părți egale. Întinde fiecare parte pe masa presărată cu făină, într-un dreptunghi de aproximativ 30x20 cm, gros de 0,5 cm.
Umplerea: Întinde jumătate din umplutură pe fiecare foaie, lăsând o margine de 1 cm pe toate laturile. Rulează aluatul strâns, ca pe o ruladă, și pune cei doi cozonaci într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Coacerea: Unge cozonacii cu gălbenuș bătut și lasă-i să mai crească 20-30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace-i 45-50 de minute, până devin aurii. Verifică cu o scobitoare dacă sunt copți în interior. Lasă-i să se răcească sub un prosop, apoi taie felii generoase!